Home Ouders

Voor ouders

Het pedagogisch beleid

Wij werken met twee verticale groepen, dit betekent dat er kinderen van verschillende leeftijden (0 tot 4 jaar) aanwezig zijn. Het grote voordeel hiervan is dat de kinderen zolang ze in ons kindercentrum zijn in dezelfde groep en ruimte blijven. Hierdoor krijgt iedereen de kans om van en met elkaar te leren, ze zijn eerst de jongste en later zijn ze oudste. Oudere kinderen kunnen jongere kinderen helpen. Dit zal zorgen voor extra geduld, empathie en zal de sociale vaardigheden bevorderen. Kinderen spelen en leren waar mogelijk met elkaar en waar nodig met ons.

Kleinschaligheid is een bewuste keuze van ons. Wij vinden het belangrijk dat we met alle kinderen en ouders een goede band hebben en zij met ons: oog voor ieder kind.

Om voor het kind zo goed mogelijke en verantwoorde opvang te realiseren is er een pedagogisch beleid. Hierin hebben we uitgewerkt hoe we werken binnen ons Kindercentrum. Hieronder noemen we paar hoofdpunten uit dit beleid.

Om de wereld te ontdekken hebben kinderen veiligheid en geborgenheid nodig. Vanuit een vertrouwde positie durven kinderen op onderzoek uit te gaan en de wereld te verkennen. Veiligheid draagt niet alleen bij aan het directe welbevinden van het kind, ook is het een voorwaarde voor het behalen van andere doelstellingen. Omdat ons kindercentrum een kleinschalige opvang is, zijn er altijd bekende juffen en kinderen aanwezig. Het samenspel met bekende kinderen zorgt ervoor dat ze een band met elkaar opbouwen en zich meer op hun gemak voelen. Wij dragen zorg voor voldoende aanbod van activiteiten en spelmaterialen, dat bij de leeftijd en de interesse van elk kind aansluit. Door samen te zijn en te spelen leren kinderen ook rekening houden met andere kinderen.

Er is een gezellige en uitnodigende speelruimte waar naar hartenlust kan worden gespeeld. Het is kindvriendelijk en overzichtelijk ingericht. Er is heel veel speelruimte. We hebben vaste speelhoeken: keuken, autokleed met autotafel, een bewegingshoek met glijbaan en een loopstang voor de jongste kinderen om te leren lopen. Ook wordt er elke week geknutseld, zo leren de kinderen knutseltechnieken: kleuren, verven, prikken, knippen en plakken.

Buiten is ook veel bewegingsruimte met speeltoestellen en een tractor, fietsjes, ballen etc.

Dag indeling

Tijd Activiteiten
Vanaf 7.30 uur Kinderen begroeten, ontbijten, binnen spelen
8.30-9.30 uur Buiten spelen, / onder de overkapping spelen of binnen spelen
Jongste kinderen: binnen spelen, fruit eten en dan slapen
9.30-10.00 uur Drinken, fruit eten, voorlezen en liedje
10.00-10.15 uur Peuter t.v.
10.30-11.30 uur Buiten spelen/ onder de overkapping spelen of binnen spelen

Knutselactiviteit (vanaf ongeveer 2,5 jaar)

11.30-12.15 uur Drinken en brood eten
12.15-14.00 uur Middagslaapje, de kinderen die niet meer slapen spelen binnen of buiten
Jongste kinderen: brood eten / fles en daarna binnen spelen
14.00-14.15 uur Drinken en groente, (tomaat, paprika, komkommer en wortel)
Jongste kinderen: gaan nog een keer slapen
14.15-15.30 uur Buiten spelen/ onder de overkapping spelen of binnen spelen
15.30-17.30 uur Binnen of buiten spelen, puzzelen, spelletje en kinderen uitzwaaien

Soms verloopt een dag anders dan gepland, de weersomstandigheden kunnen hiervoor een reden zijn. We hebben een grote buitenruimte en indien mogelijk spelen we zoveel mogelijk buiten.

Meer algemene informatie

De leidsters

De leidsters zijn Sijtske, Trea, Karin, Sacha, Jenny, Anna en Annita

Allemaal zijn we in het bezit van een kindgericht diploma en hebben we ruim ervaring in het werken met kinderen. Ook zijn we allemaal in het bezit van een kinder EHBO diploma en BHV, Jaarlijks volgen we hier bijscholing voor om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen de kinderopvang.

Wij voldoen aan alle eisen volgens de wet kinderopvang.

Vervanging en achterwacht

Wij werken met 7 leidsters in Kindercentrum Twinkel. Op een dag werken 2 of 3 leidsters. Wij vervangen elkaar indien dit nodig is, zodat er voor de kinderen altijd bekende leidsters aanwezig zijn.

Plaatsingsprocedure

Na aanmelding bekijken wij of jullie kind geplaatst kan worden op de gewenste dagen. We nemen contact met jullie op om een afspraak te maken voor een plaatsingsgesprek. Tijdens dit gesprek worden er afspraken gemaakt over de opvang en wordt er een overeenkomst gemaakt. Uiteraard kan je altijd vrijblijvend een afspraak maken om eerst kennis met ons te maken en de locatie eerst te bezichtigen.

Aantal opvanguren

Op alle dagen zijn we geopend van 7.30 tot 17.30 uur. Tijdens het plaatsingsgesprek worden de afspraken m.b.t. de opvang vastgelegd. De dagen en de tijden waarop opvang en verzorging zal plaatsvinden vullen we samen met de ouders in op het contract. Hiervan maken wij een gemiddelde maandberekening, zodat ouders elke maand dezelfde factuur ontvangen. Dit geven de ouders zelf door aan de belastingdienst. Elke maand dezelfde factuur werkt erg prettig voor iedereen: voor de belastingdienst en is voor jullie en onze administratie ook handiger.

Tussentijdse wijzigingen in contracten, uren e.d. kunnen aanleiding geven het gemiddeld aantal uren opnieuw vast te stellen. Samen met ons houd je dit in de gaten. De verantwoordelijkheid ligt bij jullie zelf. Houd hierbij een termijn van 1 maand in de gaten.

Kosten van de opvang en kinderopvangtoeslag

Ouders kunnen een bijdrage van de overheid krijgen voor de kosten kinderopvang (kinderopvangtoeslag). De hoogte van deze bijdrage is afhankelijk van het gezinsinkomen en van het aantal kinderen. De ouder is zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van deze bijdrage via de belastingdienst. Meer informatie over de kinderopvangtoeslag kunt u vinden via

http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/

Tarieven

De bruto uurprijs is in 2024 € 10,25

Wij verzorgen de lunch, het drinken en de tussendoortjes (vers fruit en koek), dit is bij de uurprijs inbegrepen.

Flesvoeding wordt door de ouders zelf meegenomen, evenals luiers.

Wijze van betalen

Aan de hand van het gemiddeld aantal uren per maand wordt het maandbedrag vastgesteld. Voor dit bedrag krijgt de ouder een nota. Het bedrag wordt via een automatische incasso rond de 21e van de maand geïnd. Op dat moment is de bijdrage van de overheid al door de belastingdienst aan de ouder(s) gestort.

Opzegtermijn

Voor zowel de ouder als voor ons geldt een opzegtermijn van een maand.

De opvang kan ingaan of worden gewijzigd per 1e of 16e van de maand.

Veiligheid

Bij Twinkel is ruimschoots aandacht voor de veiligheid van de accommodatie, het spelmateriaal, meubilair, brandpreventie, hygiëne en ook voor de pedagogische veiligheid (spelmateriaal in relatie tot leeftijd en de veiligheid), zodat de kinderen zowel binnen als buiten vrij kunnen spelen. Ons kindercentrum is voorzien van brandmelders, blusdekens, een blusapparaat en er is een vluchtroute.

Tevens is de buitenspeelruimte veilig afgeschermd.

Jaarlijks voeren wij een risico-inventarisatie uit. Mogelijke acties n.a.v. deze inventarisatie worden vastgelegd in een actieplan.

Jaarlijks wordt het kindercentrum gecontroleerd door de GGD.

Gezondheid

We willen graag kinderen opvangen in een omgeving waarin een goede gezondheid zoveel mogelijk gewaarborgd is. We maken een risico- inventarisatie over gezondheidsrisico’s en een beleidsplan. Dit wordt jaarlijks gecontroleerd en beoordeeld door de GGD- inspecteur.

Ziekte van kinderen

Mocht jullie kind ziek zijn, dan kan het i.v.m. besmettingsgevaar voor zowel de andere kinderen als de juffen niet worden gebracht. Zo voorkomen we dat 1 van de andere kinderen of een juf ziek wordt. Denk bv aan griep, diarree of koorts, dit is zeer besmettelijk.

Ook hebben zieke kinderen extra aandacht en verzorging nodig en moeten daarom thuis zijn in een rustigere omgeving verzorgd worden. In een groep met allemaal kinderen om je heen is geen prettige omgeving als je niet fit bent. Zelf wil je ook in een rustige omgeving zijn als je ziek bent.

Als een kind bij ons ziek wordt, dan wordt er altijd contact opgenomen met de ouders. Hiervoor vragen we in het contract met wie wij dan contact op kunnen nemen.

In geval van een calamiteit nemen wij ook contact op met de ouders. Als snelheid van handelen noodzakelijk is zullen wij zelf contact opnemen met een huisarts of noodarts. Deze gegevens nemen wij door tijdens het intakegesprek, zodat wij adequaat kunnen handelen.

 

Is er sprake van een kinderziekte, dan moeten wij hiervan op de hoogte worden gesteld. Als we meerdere meldingen van een kinderziekte doorkrijgen informeren we alle ouders hierover.

Twijfel je of je kind wel of niet kan komen, bel ons dan even, zodat we kunnen overleggen wat ons beleid is of wat de beste beslissing is.

In Twinkel hanteren we de regel dat kinderen 24 uur koortsvrij moeten zijn als ze weer bij ons kunnen komen.

Klachten

We streven naar een open relatie met ouders waarbinnen problemen en klachten aan de orde gesteld kunnen worden. We zullen ons uiterste best doen om alles samen met jullie op te lossen.

Wij zijn aangesloten bij de geschillencommissie. We hebben in Twinkel een inzichtelijk klachtenreglement, hierin vind je de manier waarop je intern/ extern een klacht kunt indienen.

Afspraken

Om zo goed mogelijk samen voor jullie kind te zorgen hebben we een aantal regels opgesteld, zodat alles zo soepel mogelijk verloopt.

Wil je bijzonderheden die belangrijk kunnen zijn voor ons en voor jullie kind gedurende de opvang aan ons doorgeven (denk bijvoorbeeld aan blije of verdrietige gebeurtenissen in de leefomgeving van het kind). Als een kind ziek is weten wij dat graag z.s.m., vooral wanneer het gaat om bv. besmettelijke ziekte, zodat wij onze maatregelen daarvoor kunnen treffen.

Onze sluitingsdagen staan op de website. Komt jullie kindje een keer niet bv door een vakantie of een leuk uitje, wil je dit dan zo vroeg mogelijk aan ons doorgeven? Als een ouder vraagt of opvang op een andere dag eenmalig mogelijk is kunnen we deze ouder op deze manier helpen.

Oudercommissie

Wij hebben een oudercommissie. Deze bestaat uit 2, 3 of 4 ouders die op vrijwillige basis een bijdrage leveren aan het beleid. Ze hebben een adviserende taak.

Externe informatie

Op onderstaande linken kom je respectievelijk meer te weten over het inspectierapport van de GGD en kun je een proefberekening maken op je eigen situatie, zodat je van te voren weet wat de kosten zijn. Je wordt doorverwezen naar een externe website.

Bij “tarieven” vind je meer informatie over het aantal af te nemen uren. Als je hier vragen over hebt kun je die uiteraard altijd aan ons stellen, we helpen je graag.

Openingstijden en sluitingsdagen

 

Openingstijden

Dag Openingstijden
Maandag 7.30 – 17.30 uur
Dinsdag 7.30 – 17.30 uur
Woensdag 7.30 – 17.30 uur
Donderdag 7.30 – 17.30 uur
Vrijdag 7.30 – 17.30 uur

Sluitingsdagen

Feestdag Datum / Frequentie
Nieuwjaarsdag 1 januari
Goede vrijdag
Paasmaandag
Koningsdag 27 april
Bevrijdingsdag 1 keer in de vijf jaar
Hemelvaartsdag + vrijdag erna donderdag en vrijdag
Pinkstermaandag
1e kerstdag 25 december
2e kerstdag 26 december
Oudjaarsdag 31 december

 

Ouders kunnen kiezen tussen 40, 46 of 47 weken opvang per kalenderjaar.

In de maand oktober / november geven we een formulier mee met hierop voor de ouders de keuze van de vakantieweken. Deze vallen tegelijk met de schoolvakanties van de basisschool, daarnaast zijn er nog een twee weken aan de zomervakantie toegevoegd. In totaal zijn er 14 weken waaruit de ouders kunnen kiezen.